Mówiąc o witaminach z grupy B należy pamiętać, że nie jest to tylko jedna witamina o określonym działaniu czy źródle. Do grupy B zalicza się 10 substancji:
- Witamina B1 (tiamina).
Odpowiada za wzrost kości i zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Można ją znaleźć w takich produktach jak:
- orzechy
- pestki dyni
- ziemniaki
- zboża
- Rośliny strączkowe
- Ryby
- Wieprzowina
- Podroby
Witamina B1 może być również stosowana w leczeniu choroby morskiej i łagodzeniu jej objawów.
Witamina B2 (ryboflawina i witamina G) Na niektórych opakowaniach będzie widniał symbol E010. Wspomaga układy odpornościowe organizmu. Poprawia jakość i wygląd skóry, włosów i paznokci. Pomaga w walce z anemią i poprawia wzrok. Można ją znaleźć w tych produktach:
- płatki śniadaniowe
- Soja
- Fasola
- groch
- ciemnozielone warzywa
- grzyby
- Orzechy włoskie
- Migdały
- jajka
- drób
- Ryby
- Mleko i produkty mleczne
- drożdże
Witamina B3 - odgrywa aktywną rolę w syntezie hormonów takich jak testosteron, progesteron, estrogen, kortyzol i insulina. Wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega problemom żołądkowo-jelitowym. Można go znaleźć w tych produktach:
- drożdże
- Brokuły
- Rośliny strączkowe
- słonecznik
- Ryby
- Curd
- jajka
WitaminaB4 (Cholina). - Ma pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu i serca. Wspomaga układ oddechowy i pracę mięśni. Odpowiada za utrzymanie i tworzenie prawidłowej struktury komórek w organizmie. Można ją znaleźć w takich produktach jak:
- jaja kurze
- kiełki pszenicy
- Rośliny strączkowe
- orzechy
- Ryby
Witamina B5 - Odgrywa aktywną rolę w syntezie i metabolizmie cholesterolu oraz witamin A i D. Bierze udział w syntezie cholesterolu i hormonów steroidowych. Pomaga również w walce z siwieniem i łysieniem oraz zmniejsza objawy zapalenia stawów. Wzmacnia odporność i zmniejsza skutki uboczne antybiotyków. Można ją znaleźć w tych produktach:
- banany
- Jabłka
- Jagody
- truskawki
- Kalafior
- kapusta
- Marchew
- pomidory
- ziemniaki
- Orzech
- grzyby
- Wieprzowina
- Wołowina
- drożdże
- jajka
- Ser
- Produkty mleczne
- pszenica
- ryż
WitaminaB6 (Pirydoksyna). - Wspomaga produkcję hemoglobiny, ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, zmniejsza nocne skurcze. Wspiera układ odpornościowy i pomaga w metabolizmie białek. Wpływa również na glikogenolizę i glikogenezę mięśniową. Można ją znaleźć w takich produktach jak:
- Ryż brązowy
- Otręby pszenne
- jajka
- ziemniaki
- Brokuły
- awokado
- Pomarańcze
- grzyby
- Soja
- orzechy
- pestki słonecznika
Witamina B7, Witamina H - Jej podstawowa rola w syntezie kwasu tłuszczowego w organizmie oraz wpływ na prawidłowy rozwój organizmu. Zmniejsza stany zapalne i ma działanie łagodzące. Można ją znaleźć w tych produktach:
- mleko
- otręby
- Ser
- ciemny ryż
- drożdże
- Kalafior
- kukurydza
- Marchewka
- szpinak
- buraki
- Olej rzepakowy
- banany
- pomidory
WitaminaB8 (Inositol) - Jej podstawową funkcją jest regulacja wrażliwości na insulinę. Można ją znaleźć w tych produktach:
- Produkty pełnoziarniste
- Fasola
- kapusta
- rodzynki
- mleko
- warzywa
- orzechy
- jajka
Witamina B9 - Jest niezbędna do prawidłowej syntezy DNA. Wspiera układ odpornościowy, układ krwionośny i nerwowy. Można ją znaleźć w tych produktach:
- Brukselka
- Brokuły
- szpinak
- sałata
- Szparagi
- Kalafior
- Otręby pszenne
- Fasola
- Soja
- groch
- żółtko
Witamina B12 - Odgrywa rolę w metabolizmie i przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów. Jest neuroprzekaźnikiem serotoniny, która pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek. Można ją znaleźć w tych produktach:
- Mięso
- Produkty mleczne
W wielu źródłach możemy również znaleźć informacje na temat witaminy B13 (orotic), B15 (pangamic) i B17(letril), choć ich badania są jeszcze niepełne. Zalecamy podchodzić do tych związków z ostrożnością, gdyż ich pełne działanie na nasz organizm nie zostało określone.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla naszego organizmu i są łatwo dostępne. Nie powinno być problemu z pozyskaniem ich z naturalnych źródeł. Nie musimy się martwić, jeśli nasza dieta zawiera dużo owoców i warzyw, pełnych ziaren oraz białka.
Mamy rozwiązanie, jeśli masz niedobory którejś z wymienionych witamin lub wykluczyłeś pewne źródła witamin.